Arkitekturpris

Randers Kommunes Arkitekturpris uddeles hvert andet år til projekter inden for arkitektur, bevaring, bebyggelsesplaner, landskabsarkitektur, byrum og inventar.

Hvad er Randers Kommunes Arkitekturpris?

Randers Kommunes Arkitekturpris uddeles hvert andet år til projekter inden for arkitektur, bevaring, bebyggelsesplaner, landskabsarkitektur, byrum og inventar. Der gives både præmiering og ros, og de præmierede værker modtager en plakette til at sætte på bygningen. Randers Kommunes Arkitekturpris uddeles for at sætte fokus på og anerkende god arkitektur i kommunen. Projekterne vurderes af en dommerkomité, som både består af arkitekt-fagdommere og af medlemmer af miljø- og teknikudvalget.

 

Randers Kommunes Arkitekturpris 2013

Randers Kommunes Arkitekturpris 2013 gik til to vindere, og tre fik rosende omtale, da prisen blev uddelt 1. oktober på Arkitekturens dag. Samtidig løb elever fra C. la Cours Skole med vinderprisen i skolernes arkitekturkonkurrence.

Hvert andet år uddeler Randers Kommune sin arkitekturpris. Det foregik på arkitekturens dag den 1. oktober 2013 ved en festlig lejlighed på Munkholmskolen i Stevnstrup. Her bød borgmester Henning Jensen Nyhuus velkommen på skolen, som netop fik rosende omtale for sin arkitektonisk vellykkede tilbygning ved prisuddelingen for to år siden.

I år gik den prestigefyldte Randers Kommunes Arkitekturpris til ”Villa G” i Dronningborg og til Randers Naturcenter. Prisvinderne får diplomer med en stålplakette til at sætte på bygningen, der er vurderet. Samtidig blev der givet rosende omtalte til de 10 ”skæve” boliger på Blommevej, tilbygningen til Social- og sundhedsskolen i Paderup, og ”Christineberg” etageboliger i Sandgade i Randers.

 

”Villa G”

Villaen ligger i en nyere udstykning i udkanten af Dronningborg, hvor alle huse er murede i tegl. ”Villa G” skiller sig både ud og indgår i en helhed med området. Ifølge dommerpanelet er huset en arkitektonisk perle i stramt formsprog, i harmoni med omgivelserne og bygget så det mest muligt udnytter sin smukke placering på kanten af skrænten ned mod Randers Fjord.  Bygherren er Hanne Christensen Graugaard og arkitekterne er Krads Architecture.

 

Særegen hverdags-arkitektur

Dommerpanelet var også begejstret for den anden prisvinder, Randers Naturcenter, fordi centret både er arkitektonisk indbydende og meget praktisk, og så passer det perfekt ind i de smukke omgivelser ved Gudenåen. Ifølge dommerne er Randers Naturcenter et helt særegent stykke hverdagsarkitektur af høj klasse – det er varmt og velkommende, ude og inde, og det er tydeligt at bygningsfaciliteter, og de grønne omgivelser bruges af mennesker og dyr med entusiasme, livs-appetit og glæde.
Bygherren er Randers Naturcenter/Randers Kommune og arkitekten er Inge Saugbjerg fra Randers Kommunes bygningsafdeling. 
Naturcenteret fik også ros for processen hen mod de nye bygninger, fordi der var tale om et samarbejde mellem brugere af naturcenteret, studerende og Randers Kommune.

Præmiering og ros til vinderne

 

C. La Cours Skole løb med vinderprisen

18 grupper fra i alt tre 10. klasser på Nørrevangsskolen, C. la Cours Skolen og Forberedelsesskolen deltog i konkurrencen om Skolernes Arkitekturpris, som også blev uddelt af Randers Kommune. De to vindergrupper kommer fra C. la Cours Skole. Eleverne fik en vandrepræmie, der er en model af skulpturen Redfall fra Østervold i Randers, samt boggaver om byrum og bæredygtig arkitektur.

I gruppe ét ønskede eleverne  Søren Dam, Søren Pedersen, Jakob Glud og Markus Thrue fra 10. klasse, at de ønsker at indtage J.O. Krags Plads og foreslår at glemme alt om faste bænke og andre installationer, som ingen alligevel bruger. De foreslår multifunktionelle tiltag rettet mod unge – som for eksempel midlertidige park- og boldbaner. Og det havde gruppen vist med et malet billede af deres drøm for J.O.Krags Plads.

Vindergruppe 1 - C. La Cours Skole

Vindergruppe nr. to vandt med et humoristisk og skarpt bud på, hvordan et offentligt toilet kan se ud: Som et toilet. Og gerne i hvidt, for så er baggrunden bedst for graffiti, og den kommer jo alligevel. I gruppen var Christopher Glerup Thisted, Jeppe Enevold, Lindgaard Jensen, Simon Kleis og Anders Hjortshøj Kops.

Randers Kommunes Arkitekturpris 2015

Det var to meget forskellige byggerier, der vandt Randers Kommunes arkitekturpris 2015, som altså blev til to priser. Enghøj Kirkes klokketårn er tegnet af Henning Larsen Architects mens Saint – Gobains lagerbygning er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller.

Overlegent og dristigt
Om Enghøj Kirkes klokketårn skriver dommerne bl.a.:
”Det er både overlegent og dristigt i sin konstruktion og dimensionering. Udformningen af trappe og reposer er optimeret på elegant vis, og i selve klokkerummet med de to klokker er krav til ringeanlæggets teknik og akustik kombineret på smukkeste vis med glamhuller og rummets dimensionering.”

Baggrunden for at Saint – Gobains højlager fik en pris var bl.a. følgende udtalelser fra dommerne:
”Lagerbygningen fremstår i et klart og enkelt formsprog og er nøje designet med repetitive lagerblokke, der tillader bygningen at vokse. Når mørket falder på lyser Logstar op gennem translucente paneler imellem lagerblokkene og fremhæver rytmen i facaden på en ny måde.”

Se billeder af bygningerne nedenfor.

Rosende omtale
Randers Kommunes arkitekturpris bliver uddelt hvert andet år, og i år var det ikke kun prisvinderne, der blev fremhævet. Også to andre arkitektoniske værker modtog rosende omtale for deres arkitektur. Der var dels den sidste tilbageværende bygning fra Thor Bryggeriet på Thors Bakke, som i dag huser Restaurant Flammen samt festsalen på Randers Statsskole. Begge byggerier er omtalt i rosende vendinger, og du kan  læse hele omtalen af både de roste værker samt prisvinderne her.

Arkitekturprisen gives til projekter, som i særlig grad udmærker sig. De nominerede projekter omfatter bl.a. boliger, erhverv og restaurering af gamle bygninger. Dommerpanelet bestod i år af: 
Tom Danielsen fra arkitektfirmaet C.F. Møller,
Marie Fenger Ehlers fra Kontur Arkitekter,
Ebbe Marxen, formand for bevaringsudvalget,
Christian Brøns, byrådsmedlem og
Britta Pørksen, leder af planafdelingen i Randers Kommune.

Enghøj Kirke

Saint Gobain

Bryggeriet Thor

Randers Statsskole

 

 

 

Randers Kommunes Arkitekturpris 2017

Tre ambitiøse byggeprojekter modtog Arkitekturprisen 2017

Randers Kommunes Arkitekturpris 2017 gik til tre byggerier opført i perioden 2015-2016. Der blev givet præmieringer til både Turbinen, en privat villa i Over Hornbæk samt Randers Lille Skole. Priserne blev overrakt i form af diplomer og plaketter ved et arrangement i anledning af Arkitekturens Dag.

Turbinen

Siden januar i år har Turbinen efter sin ombygning været regionalt spillested og dermed et dynamisk og kompetent kraftcenter for musiklivet – lokalt, nationalt såvel som internationalt. Husets gæster har udover at kunne opleve og nyde musikken også kunnet glæde sig over den moderne og flotte indretning som Turbinen har fået. Det er måske derfor ikke overraskende, at den ene præmiering ved overrækkelsen af Arkitekturprisen 2017 gik netop til Turbinen. Bag projektet står en gruppe bestående af bygherre ved Værket, Mikael Quist Rørsted, bygherrerådgiver Anne Kathrine Arrildt fra tegnestuen C.F. Møller, indretningsarkitekt Hanne Schultz fra Woodbox, lysdesigner Henrik Vierø fra Image and light samt Claus Jensen og Niels Hougaard fra RUM arkitekter.

I forbindelse med præmieringen af Turbinen udtalte dommerkomiteen: 

Det aflæses i alle de mange dedikerede og gennemtænkte løsninger, at netop et godt samarbejde mellem arkitekt og en engageret bygherre har været nøglen til Turbinens mange kvaliteter. Randers har fået et spillested, der sætter efterlignelsesværdige standarder for spillesteder af samme størrelse”.

Villa Mosevænget

Foruden Turbinen faldt valget på en villa på Mosevænget 13 K i Over Hornbæk. Villaen er tegnet af Lars Bo Poulsen fra n+p arkitekter og opført af bygherre Birgit og Preben Jakobsen.

Begrundelsen fra dommerkomiteen lød: ”Villaen er et ambitiøst og gennemført projekt, der forholder sig til den tætte skovbeplantning på grunden - med udgangspunkt i en klassisk modernitet og et velafbalanceret og tidslyst formsprog."

Randers Lille Skole

Sidst men ikke mindst modtog skoleleder Peter Knøss og arkitekt Peter Krogh en præmiering for den spektakulære ombygning af Randers Lille Skole, som har været et heftigt emne i den offentlige debat.

”Bygningen indgår som en del af det omkringliggende Tøjhushavekvarter både i form af sin funktion og sin arkitektur, og den grønne farve markerer sig flot i et kompleks og mangfoldigt miljø,” lød det fra dommerkomitéen.

Det var netop den grønne farve på facaden, der tidligere i år skabte en stor debat.

”Vi har fået et hus, der rører os, og kalder på følelserne. Personligt er jeg meget beæret og glad for at netop Randers Lille Skole bliver præmieret ved overrækkelsen af Arkitekturprisen 2017,” udtaler skoleleder Peter Knøss.

Se billeder af bygningerne nedenfor.

Dommerpanelet bestod i år af: 

Hans Jørgen Vesthardt, GPP Arkitekter, udpeget af Arkitektforeningen.
Tom Danielsen, indehaver af Arkitektfirmaet C.F. Møller, udpeget af Arkitektforeningen.
Birgit Veje, formand for Bevaringsudvalget i Randers Kommune.
Britta Pørksen, leder af Plan, Randers Kommune.

Turbinen

Randers Lille Skole

Villa Mosevænget